Novosti

Obilježen Dan Evrope

U skladu sa Planom slobodnih – vannastavnih aktivnosti za školsku 2018-2019.godinu, za učenike I razreda obrazovni program Pravno-administrativni tehničar, nastavnice pravne grupe predmeta su realizovale radionicu u cilju obilježavanja Dana Evrope.
Deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske Unije. Obilježavanje Dana Evrope je prilika za aktivnosti u cilju promocije i približavanja evropskih vrijednosti učenicima.
Devetog maja 1950, Robert Šuman jedan od vizionara političke budućnosti je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija" (Schuman Declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija. U deklaraciji je izložio koncept ujedinjenog kontinenta, što je poslužilo kao osnova za formiranje Evropske zajednce za ugalj i čelik, koja je postepeno prerasla u današnju EU.
U Briselu, svake godine, 9. maja evropske institucije - Evropska komisija, Parlament i Savjet - otvaraju svoja vrata građanima da prošetaju hodnicima i zavire u kancelarije i konferencijske sale ovih instituacija.

Фотографија корисника Srednja stručna škola "Vukadin Vukadinović" Berane